Altena College

Kennisevent op het Altena College

vrijdag 21 september 2018

vrijdag 21 september

SLEEUWIJK • In het Altena College in Sleeuwijk wordt vrijdag 21 september een kennisevent gehouden. Presentator Harm Edens zal deze avond optreden als 'moderator'.

 

De organisatie van het event sprak deze week met Edens. "Hij heeft er veel zin in om samen met ons kansen en bedreigingen van ons mooie groene eiland in kaart te brengen. Een plek, waar rentmeesterschap voor velen een begrip is. Ook Harm Edens is, net als wij, enthousiast over de tafelgasten en partners van dit Kennisevent. Zij laten de bezoekers van het event letterlijk een kijkje nemen in hun keuken.

Er is tijdens het event bijvoorbeeld veel aandacht voor de CO2-uitstoot. "De voedselketen kan een belangrijke bijdrage leveren deze te reduceren. Henk Schouten weet zijn ideeën, over hoe wij dit met z'n allen in Altena voor elkaar zouden kunnen krijgen, goed te verwoorden."

Veranderingen 
Voor veel boeren is het moeilijk om de koers van hun bedrijfsvoering te veranderen door hun beperkte macht in de productieketen, eerder gemaakte bedrijfskeuzes en de financiële lasten van leningen. Ook de nieuwe regelgeving en de gevolgen van de opwarming van de aarde op het klimaat, zoals de extreme hoosbuien en de lang aanhoudende droogte van afgelopen zomer, maken het werken in de agrarische sector er niet gemakkelijker op.  

Akkerbouwers en melkveehouders vertellen deze dag hun verhaal en belichten de bedreigingen, maar ook de kansen die ze zien.

Overheid 
In de zaal zitten afgevaardigden van de nationale, regionale en gemeentelijke overheid. In de aanloop naar het Kennisevent worden de namen nog bekend gemaakt. Zeker is dat Prof dr. ir. C.J.A.M. Termeer, hoogleraar bestuurskunde aan de WUR en daarnaast lid van de SER, aan de gastentafel plaatsneemt.

Zij onderzoekt innovatieve vormen van 'governance' voor ingewikkelde vraagstukken in de beleidsvelden 'klimaatverandering' en 'duurzame agro-food ketens'. Ter Meer heeft kennis van de dynamiek van het familiebedrijf en haar 'roots' in de regio. 

Onderwijs
Het middaggedeelte van het Kennisevent heeft als doel het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met spraakmakende bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de regio. Daarmee kunnen ze een idee krijgen van de arbeidsmarkt in Altena en inspiratie opdoen voor het volgen van een bepaalde studierichting.

Het belooft een interactieve middag te worden. Zo kunnen jongeren een unieke smaakbeleving ervaren door de producten te proeven die ondernemingen presenteren, meedoen aan een quiz en met een VR bril door een fabriek lopen.

I

« ga terug