IT


Goede IT-skills zijn voor iedere leerling belangrijk, welke opleiding je na de middelbare school ook gaat doen. Het Altena College biedt dan ook ruime mogelijkheden om hierover te leren en er ervaring mee op te doen.  

IT-Skills
In het eerste jaar krijg je bij het vak IT-Skills basis IT-vaardigheden aangeleerd. Zoals werken met het Office-pakket en Google Drive. Omdat wij het belangrijk vinden dat leerlingen verstandig omgaan met sociale media en internetveiligheid komen ook deze onderwerpen ruimschoots aan de orde. 

Verdiepende computervaardigheden
In het tweede jaar krijg je twee uur per week Informatica. Je werkt hierbij aan je computerskills in een modern lokaal met snelle computers en grote beeldschermen. In totaal heeft het Altena College maar liefst vijf computerlokalen. Het is belangrijk om deze vaardigheden aan te leren, want je telefoon of tablet zijn ontworpen voor gebruiksgemak: je leert er niet door nadenken! Bovendien is het voor je hele schoolcarrière belangrijk dat je handig bent met programma’s als Word, PowerPoint en Excel.

Informatica-profielen
Binnen het vak Informatica kan je kiezen tussen drie profielen:

  • Multimedia
  • Internet & Sales
  • Technische Informatica

Kies je voor Multimedia dan ga je aan de slag met creatieve opdrachten, zoals het maken van een YouTube-kanaal en een eigen YouTube-hit. Kies je voor Internet & Sales dan ga je onder andere visitekaartjes en een webshop maken. Bij Technische Informatica gaat het om het programmeren van websites, apps en robots. Voor dit profiel is een toelatingstest nodig.

Game Design
Bij het vak Game Design leer je een echte programmeertaal door je eigen 3D games te bouwen.
Je kunt voor Game Design kiezen in het derde en vierde jaar van de mavo, havo en het atheneum.

Docent Informatica David van Vugt: “Programmeren is een belangrijke skill waaraan je bij opleidingen én het vinden van een baan echt iets hebt. Zeker omdat wij een programmeertaal aanbieden die wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Op opleidingen zijn ze verbaasd over wat onze leerlingen al kunnen.”

Leuk om te weten: op de Open Dag van het Altena College kan je een spel spelen dat door een leerling is ontwikkeld!

Technische Natuurkunde en Informatica
Technische Natuurkunde en Informatica (TNI) is een interdisciplinair vak voor derdejaars waarbij je ontdekt hoe leuk techniek, IT en wetenschap zijn. TNI is ontwikkeld door het Altena College zelf.
Je gaat aan de slag als industrieel ontwerper, kan je eigen ontwerpen in 3D printen, maakt als elektrotechnicus je eigen elektronische gadgets en bouwt als programmeur een zelfrijdende auto.
De perfecte opstap naar de technische vakken in de bovenbouw, maar ook naar een opleiding en loopbaan in een steeds meer op technologie gerichte samenleving.
Je kunt dit vak volgen in havo 3 en atheneum 3.