IT


Goede IT-skills zijn voor iedere leerling belangrijk, welke opleiding je na de middelbare school ook gaat doen. Het Altena College biedt dan ook ruime mogelijkheden om hierover te leren en er ervaring mee op te doen.  

IT-Skills
In het eerste jaar krijg je bij het vak IT-Skills basis IT-vaardigheden aangeleerd. Zo ga je aan de slag met het Office-pakket en leer je de computer beter kennen. Omdat wij het belangrijk vinden dat leerlingen verstandig omgaan met sociale media en internetveiligheid komen ook deze onderwerpen ook aan de orde. 

Verdiepende computervaardigheden
In het tweede jaar krijg je twee uur per week Informatica. Je werkt hierbij aan je computer skills in een computerlokaal met snelle en moderne computers. In totaal heeft het Altena College maar liefst vijf computerlokalen. Het is belangrijk om goed te worden met de computer, want je telefoon, tablet of chromebook worden maar beperkt gebruikt als je later gaat studeren of werken. Bovendien is het voor je hele schoolcarrière belangrijk dat je handig bent met programma’s als Word, PowerPoint en Excel.

Informatica-profielen
Binnen het vak Informatica kan je kiezen tussen drie profielen:

  • Multimedia
  • Internet & Sales
  • Technische Informatica

Kies je voor Multimedia dan ga je aan de slag met creatieve opdrachten, zoals het maken van een YouTube-kanaal en een eigen YouTube-hit. Kies je voor Internet & Sales dan ga je onder andere visitekaartjes en een webshop maken. Bij Technische Informatica gaat het om het programmeren van websites, apps en robots. De docent en jij kijken samen of dit profiel bij je past.

Game Design
Bij het vak Game Design leer je een echte programmeertaal door je eigen 3D games te bouwen.
Je kunt voor Game Design kiezen in het derde en vierde jaar van de mavo, havo en het atheneum.

Docent Informatica David van Vugt: “Programmeren is een belangrijke skill waaraan je bij opleidingen én het vinden van een baan echt iets hebt. Zeker omdat wij een programmeertaal aanbieden die wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Op opleidingen zijn ze verbaasd over wat onze leerlingen al kunnen.”

Technische Natuurkunde & Informatica
Technische Natuurkunde en Informatica (TNI) is een interdisciplinair vak voor de derde- en vierdejaars leerlingen van havo en atheneum waarbij je ontdekt hoe leuk techniek, IT en wetenschap zijn. TNI is ontwikkeld door het Altena College zelf en is geïntegreerd in het vak natuurkunde.
Je gaat aan de slag als industrieel ontwerper, kan je eigen ontwerpen in 3D printen, maakt als elektrotechnicus je eigen elektronische gadgets en bouwt als programmeur een zelfrijdende auto.
De perfecte opstap naar de technische vakken in de bovenbouw, maar ook naar een opleiding en loopbaan in een steeds meer op technologie gerichte samenleving.

Informatica
Je smartphone, tablet, computer... je gebruikt ze de hele dag door. We zijn er afhankelijk van geworden. Toch begrijpen maar heel weinig mensen hoe deze apparaten werken.
Hoe komt het dat we draadloos kunnen internetten? Hoe werkt een camera? Waarom kan je met een muisklikken op een website nieuwe schoenen bestellen? 
Kan jij je het nog veroorloven om geen begrip te hebben van de digitale wereld waarin we leven?
Een aantal onderwerpen die aan bod komen zijn digitale informatie, programmeren, algoritmiek, privacy en security, en webdesign. Op een praktische manier word je bijgebracht hoe de digitale wereld werkt, en hoe jij daar zelf je steentje aan kan bijdragen. En daar stopt het niet, want je kunt informatica ook kiezen als examenvak!