Altena College naar finale NK Debatteren!

Gepubliceerd op 25 november 2019
Altena College naar finale NK Debatteren!

Update zaterdagmiddag 23 november:
Na een geslaagde voorronde mag het Altena College meedoen aan de finale van het NK debatteren. Het team uit Sleeuwijk won twee van de drie debatten en werd uiteindelijk achtste in de einduitslag. De finale vindt plaats op 18 januari 2020 in Nijmegen. Daar strijden de 30 beste scholen van Nederland om het Nederlands Kampioenschap.‚Äč

Onderwerpen en informatie Debat:
Op 23 november debatteert het team van het Altena College over thema’s als stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.
Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reizen af naar Bilthoven op 23 november. De leerlingen gaan tijdens deze editie de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.

Het Altena College zal meedoen met de derde voorronde van het NK. De top 10 van deze voorronde kwalificeert zich voor de finale op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal staan tijdens de voorrondes zijn:

  • Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.
  • Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.
  • Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

Over het kampioenschap

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

Terug