Onze school


Het Altena College is een christelijke school voor mavo, havo en atheneum. De school met rond de 1200 leerlingen en ongeveer 140 medewerkers is gevestigd in één goed uitgerust en duurzaam gebouw in een landelijke omgeving. Goed onderwijs en oprechte zorg, vormen onze basis. We hechten veel waarde aan goede begeleiding: of een leerling nu wat extra hulp nodig heeft of juist wat meer uitdaging kan gebruiken.

Motto, missie en logo

Motto
Altena College, goed voor elkaar!

Missie
Wij bieden een veilige haven waarin leerlingen - met de zekerheid van goed onderwijs en toegewijde docenten - gestimuleerd worden zich te ontwikkelen tot mooie en verantwoordelijke mensen.

Logo
Het cursusjaar 2019-2020 hebben we ingeluid met een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. We hebben gezocht naar een logo dat goed bij ons past. Wij vinden dat ons nieuwe logo dat doet. Het geeft goed aan 'wie we zijn' en 'wie we willen zijn'. Niet als pretentie, maar als oprechte intentie.

Lettertype:
De letters hebben aan de ene kant een sfeer van stevigheid, maar zijn door de afgeronde vormen ook zacht en vriendelijk. Zo willen we ook zijn: vriendelijk en duidelijk.

Kleuren:
De basiskleur paars is een kleur van verbondenheid, van familie, van bescherming. We willen als school verbonden zijn met elkaar, met onze leerlingen en met de ouders. Met elkaar vormen we een gemeenschap die verbindt en bescherming biedt.
De kleuren groen en blauw in de gekleurde bogen geven onze verbondenheid met de regio Altena aan, een streek van weilanden en water. 
Blauw is ook de kleur van een goede organisatie en van betrouwbaarheid. 
Groen is tevens de kleur van saamhorigheid, van bij elkaar horen, van harmonie.
Roze en geel zijn de kleuren van stimuleren en van levendigheid. Ze geven aan dat we willen prikkelen en uitdagen tot creativiteit en ontwikkeling en dat onze school een levendige club is waar veel kan en veel kansen worden geboden.

Vorm:
Tot slot hebben de gekleurde bogen met elkaar de vorm van een hart. Dat geeft aan dat wij hart voor onze leerlingen willen hebben en hart voor elkaar.

Visie en waarden
Visie / Doelstellingen 
Op het Altena College staan centraal:
- een herkenbare christelijke identiteit;
- zorg en aandacht voor elkaar;
- een klimaat waarin leerlingen en personeelsleden worden gestimuleerd zichzelf te
  ontwikkelen in relatie tot de medemensen;
- een overzichtelijke organisatie.


Het Altena College is een Christelijke Scholengemeenschap uitgaande van de Vereniging voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs te Sleeuwijk en stelt zich ten doel:

a. Een werk- en leefgemeenschap te zijn waarin:
- het evangelie van Jezus Christus samenbindt en inspireert voor het leven en werken in de school;
- de Bijbelse normen en waarden uitgangspunt en maat zijn voor het denken en handelen;
- personeelsleden door voorbeeldgedrag deze inspiratie, normen en waarden laten zien;
- mensen met oprechte belangstelling omzien naar elkaar.
   
b. Leerlingen zo te onderwijzen, stimuleren,  begeleiden en ondersteunen dat ze:
- zich de kennis en vaardigheden eigen maken die bij hun mogelijkheden passen;
- een diploma behalen in één of meer van de opleidingen die de school aanbiedt;
- kritische zin hebben ontwikkeld voor de toepassing van het geleerde in hun leven.
   
c. Leerlingen zo te begeleiden en te stimuleren in hun groei tot een volwassen sociaal mens dat ze:
- zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor de medemens, de samenleving
  en hun leefomgeving;
- toegerust en gemotiveerd zijn om hun kennis en vaardigheden daadwerkelijk in te zetten
  ten dienste van de medemens, de samenleving en hun leefomgeving.


Waarden
In onze school werken leerlingen, ouders en personeelsleden goed samen zodat leerlingen zich maximaal ontwikkelen tot mooie en verantwoordelijke mensen, die hebben geleerd hun hoofd, hart en handen te gebruiken. Leerlingen, ouders en personeelsleden communiceren goed en open met elkaar en waarderen elkaars inbreng. In de omgang met elkaar hanteren we vier kernwaarden:
zien, samen-leven, inspireren, ontplooien

Zien
We zien elkaar en we zien om naar elkaar. We hebben aandacht en zijn betrokken. We geloven in een positieve benadering. We zien het zitten met iedereen in de school, want iedereen hoort erbij zoals hij of zij is. We kijken naar kansen en mogelijkheden en schrijven niemand af. Iedereen is uniek, daarom houden we  rekening met verschillen in aanleg, leerstijl, interesse, sociale achtergrond en ontwikkeling.

Samen-leven
We leven op een plezierige en respectvolle manier met elkaar samen in de school. We geven elkaar ruimte,  dragen bij aan de goede sfeer en hebben gevoel voor humor, zodat schooltijd een mooie en onvergetelijke tijd wordt. We voelen ons verantwoordelijk voor elkaar  en voor een goede gang van zaken in de school. We gaan in vertrouwen met elkaar om en je kunt op ons rekenen als je aanklopt om hulp. We voelen ons betrokken op de samenleving om ons heen en doen ons best voor een rechtvaardige, duurzame en vredige wereld, waarin iedereen zich veilig kan voelen en kansen krijgt.

Inspireren
We laten ons leiden en inspireren door het Evangelie van Jezus Christus. Daarom willen we open en ontvankelijk zijn, eerlijk en betrouwbaar, vergevingsgezind, enthousiast, ambitieus en hoopvol.
We kijken met een open blik naar de wereld om ons heen en durven ons te verwonderen.

Ontplooien
We stimuleren iedereen zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien, zodat iedereen zijn of haar eigen kracht leert ontdekken en groeit in kennis en vaardigheden. Maar ook in karakter, doorzettingsvermogen, discipline en mens-zijn te midden van en samen met anderen.
We willen het onderwijs afstemmen op de behoeften van leerlingen. We zijn creatief in het aanbod van onderwijs en vorming, in het zien van kansen, het scheppen van ruimte en het creëren van uitdagingen voor iedereen.

Een veilige omgeving

Op het Altena College gaan we gezellig met elkaar om. Agressie kennen we nauwelijks en er is veel aandacht voor het voorkomen van pesterijen. Verloren spullen worden meestal gewoon teruggevonden bij de conciërge of administratie. Er wordt veel aandacht besteed aan het behouden van die veilige en prettige sfeer. Daarom zijn er duidelijke 'leefregels'. Aan het begin van het cursusjaar wordt iedereen geïnformeerd over de leefregels van de school. Onder 'Regels en afspraken' in deze schoolgids kunt u de leefregels en het schoolreglement inzien.

Met ingang van schooljaar 2024-2025 is in de leefregels opgenomen dat er geen ruimte meer is voor de smartphone op het schoolterrein en in het schoolgebouw tussen 7.00-17.00 uur. Enerzijds vormt dit een maatregel om de sociale veiligheid onder allen die de school bevolken te waarborgen. Anderzijds wordt deze maatregel ingezet om de concentratie van de leerlingen te bevorderen.

In de dagelijkse praktijk zien we erop toe dat de leefregels worden nageleefd. Ook besteden we in de eerste en tweede klassen aandacht aan omgangsregels via de lessen Tumult. In de brugklas is er een anti-pestproject en in de derde klassen een anti-discriminatieproject.

Bij problemen rond pesten is de mentor de eerst aangewezen persoon die benaderd kan worden om te praten over dit probleem. Bij zwaardere problematiek wordt ook de (con)rector erbij betrokken. 

Scholen zijn verplicht om een coördinator sociale veiligheid te hebben. Deze persoon coördineert het beleid op het gebied van sociale veiligheid van leerlingen. Ook is deze persoon het aanspreekpunt voor leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers van het Altena College als blijkt dat eerdere maatregelen om het pestgedrag te stoppen niet blijken te helpen. Voor onze school is dat de rector, dhr. A.J. van Vuuren MEd.

Elke leerling heeft een kluisje waarin waardevolle spullen veilig kunnen worden opgeborgen. Het is niet toegestaan om het kluisje te gebruiken voor opslag van materialen die bij wet of bij schoolregel verboden zijn. Bij een redelijk vermoeden van misbruik van het kluisje kan een lid van de schoolleiding een kluisje openen; of de inhoud van een schooltas controleren bij een redelijk vermoeden dat een leerling niet toegestane zaken in zijn of haar schooltas heeft. Bij strafbare feiten wordt door de school altijd aangifte bij de politie gedaan.

 

Duurzaam, gezond en sportief

Duurzaam
Het verduurzamen van het schoolgebouw blijft in ontwikkeling. Zo is in bijna het hele gebouw de TL-verlichting inmiddels vervangen door LED-verlichting. Op het dak van de school liggen maar liefst 963 zonnepanelen, waarmee we onze eigen stroom opwekken. Verder is de gloednieuwe vleugel van onze schoolgebouw helemaal zelfvoorzienend. 

Bekijk de Dronefilm van de zonnepanelen >>

Ook leerlingen denken mee, want verduurzamen doen we samen. De schoolleiding staat altijd open voor ideeën van leerlingen voor projecten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en een gezonde leefstijl. 

Plastic afval wordt gescheiden en plastic verpakkingen worden zoveel mogelijk vermeden. 
In de lessen Lifestyle & Duurzaamheid komen deze onderwerpen regelmatig aan de orde en denken we na hoe we samen het verschil kunnen maken. Tijdens de lessen Lifestyle & Duurzaamheid en Natuur & Wetenschap trekken we zoveel mogelijk de groene omgeving van onze school in. Denk aan fietsexcursies zoals 'Langs de akkers van Altena' en de praktische lessen in onze eigen biotuin, waar ook een composthoop te vinden is. Dat is duurzaam én gezond!

Gezond
Sinds 2011 wordt er op school én op het plein niet meer gerookt. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat leerlingen roken en dat andere leerlingen ongewild meeroken. Het is ook niet toegestaan om op het schoolterrein en in het schoolgebouw te vapen.

Bij de kantine in 'het Clockhuys' en in de automaten worden zoveel mogelijk gezonde producten aangeboden. Dagelijks worden er verse gezonde broodjes verkocht. Ook zijn er dranken zoals (munt)water, melk, karnemelk, thee en soep verkrijgbaar. Leerlingen kunnen afrekenen met een elektronisch betalingssysteem of contant. 

Sportief
Op het Altena College vinden we sport en bewegen belangrijk. De vakgroep bewegingsonderwijs is daarom heel actief met het organiseren van jaarlijks terugkerende sportieve uitjes voor alle leerlingen. Ook voor personeelsleden worden er sportavonden georganiseerd, want regelmatig bewegen is goed voor ons allemaal.

Een mooie sportieve aanvulling op het normale lesprogramma is de sportklas. Leerlingen die zich inschrijven voor de sportklas maken kennis met veel verschillende sporten en kunnen zich breed ontwikkelen op het gebied van sport. De sporten worden aangeboden in één van de drie gymzalen op het Altena College, maar ook buiten de school. Lees alles over het aanbod en de mogelijkheden van de sportklas onder 'Altena Plus'.

Achter de school is een prachtig atletiekcomplex ontwikkeld. Hier is vorig jaar hard aan gewerkt door de gemeente Altena in samenwerking met een tweetal verenigingen en het Altena College. We maken er vanaf cursusjaar 2023-2024 volop gebruik van voor onze lessen bewegingsonderwijs.

 

Schoolleiding

De schoolleiding bestaat vanaf curusjaar 2023-2024 uit 7 personen: 1 rector en 6 conrectoren.

Dhr. A.J. van Vuuren MEd is rector en tevens uitvoerend bestuurder. Tot zijn taken horen o.a. de algemene leiding, financiële zaken, contacten naar buiten en zorg voor gebouwen en terreinen.

De conrectoren zijn, onder eindverantwoordelijkheid van de rector, medeverantwoordelijk voor het totale beleid van de schoolleiding. Voor de leerlingen van hun afdeling regelen ze zaken zoals verlof, ziekte, verzuim, te laat komen en verwijdering uit de les.
Andere taken zijn o.a. het onderhouden van contact met ouders/verzorgers, mentoren en betrokkenheid bij de toelating van nieuwe leerlingen.
De conrectoren hebben naast een beperkte lessentaak, vaak ook één of meer andere algemene taken binnen de school. 

Contactpersonen afdelingen:

Rector/uitvoerend bestuurder          A.J. van Vuuren MEd vu@altenacollege.nl
Conrector brugklas, havo 2, atheneum 2     Mw. W.H. van Haaften hn@altenacollege.nl
Conrector mavo 2, 3, 4   Dhr. A. van Es es@altenacollege.nl
Conrector havo 3, 4, 5    Dhr. W.J. van Klinken MEd kn@altenacollege.nl
Conrector atheneum 3, 4, 5, 6   Dhr. H.E. de Vries vs@altenacollege.nl
Conrector organisatie   Dhr. B. de Gans gs@altenacollege.nl
Conrector onderwijs en personeel   Mw. M. van Druten - Harrewijn MA dh@altenacollege.nl

 

 

 

Toezicht

Het Altena College gaat uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs te Sleeuwijk.

De vereniging en de school worden bestuurd door het bestuur.
Het bestuur bestaat uit twee delen:

  • de uitvoerend bestuurder: rector A.J. van Vuuren MEd 
  • het toezichthoudend deel van het bestuur bestaande uit een aantal vrijwilligers

Het bestuur als geheel stelt het beleid van de school vast en is verantwoordelijk voor de gang van zaken in de school. 
De rector/uitvoerend bestuurder bereidt dit binnen de school voor en voert het uit.
Het toezichthoudend deel van het bestuur ziet er op toe dat dit conform de afgesproken kaders gebeurt en moet een aantal belangrijke zaken goedkeuren, zoals de begroting, de jaarrekening, het jaarverslag en het strategisch beleid. 

De leden van het toezichthoudend deel van het bestuur worden gekozen door de ledenraad.
De ledenraad is het orgaan dat dit namens de leden doet. Daarnaast organiseert de ledenraad jaarlijks een algemene ouderavond over een actueel onderwerp en onderhoudt het contact met de leden.

De ledenraad is de eerste gesprekspartner van het bestuur in de horizontale dialoog met de omgeving van de school. De leden van de ledenraad worden gekozen door en vanuit de leden van de Vereniging. 

Meer lezen over Toezicht >>